vrijdag 26 februari 2010
Bruikbaarheid: Wijk niet af van verwachtingen
Het is bij een handleiding gebruikelijk dat aan de rechterkant van de voorpagina tabs voor iedere taal zitten. Stukken van de voorliggende pagina's zijn weg gesneden zodat je direct naar een taal kunt bladeren. Zijn er geen stukken weggesneden, dan zijn de pagina's zo bedrukt dat je met een blik op de zijkant van de handleiding kunt zien waar een bepaalde taal begint.
Helaas heeft onze handleiding dat niet. De tabs zijn er op geprint, maar verder zijn ze nutteloos. Alsof de ontwerper van de voorkant het goed bedoeld heeft, maar zijn collega er niks mee heeft gedaan.
Het is een simpel voorbeeld, maar het werkt door in alles wat we doen. We verwachten van bepaalde dingen dat ze op een bepaalde manier werken. En voldoet het ding aan die verwachtingen, dan snappen we meteen hoe het werkt. Beter nog, we denken er niet eens bij na.
We stappen in een auto en snappen dat we met dat ronde ding voor ons neus kunnen sturen. We zien een deur en snappen dat de klink hem opent. Inmiddels snappen we dat we met een computer muis kunnen klikken. We snappen dat je een appel kunt eten, tegen een voetbal kunt schoppen zonder je tenen te breken en telefoonhoorn tegen ons hoofd houden om te praten. We snappen dat, omdat we het verwachten, want het werkt al jaren zo.
En de bruikbaarheid van een object is beter als de verwachtingen worden waargemaakt.
Op internet geldt dit ook. Een hyperlink is altijd onderstreept, of heeft op z'n minst een afwijkende kleur van de rest van de tekst. Als je met je muis over iets heen gaat waarop je kunt klikken, dan verandert de cursor in een wijzende vinger.
woensdag 24 februari 2010
Het probleem van “Nog een klein ding...”
Je hebt uren met een klant aan tafel gezeten om exact duidelijk te krijgen wat er allemaal in website (of brochure, video, etc.) moet. Je gaat fanatiek aan de slag en maakt een geniaal ontwerp. Alle informatie komt erin terug. Je toont het aan de klant. Deze is helemaal tevreden! "Ga maar aan de slag met de definitieve versie!". Nog fanatieker begin je met de HTML versie, tot een week later de klant belt. "Ik heb er nog eens met wat collega's naar gekeken. Het is mooi! Maar kun je nog één klein ding toevoegen..."
Voor alle ontwerpers klinkt dit verhaal bekend. Hoe vaak hebben we het al niet meegemaakt:
"Eigenlijk moet er nog een hoofdmenu item bij..."
"Oh ja, ‘Contact’ in het hoofdmenu moet eigenlijk ‘Neem contact op met ons coole bedrijf’ zijn..."
"Hmm, waarom zie ik nergens al onze leveranciers staan? Die moeten boven in die zij balk"
"Mijn zoon Jan-Peter heeft dit filmpje over een kat met keyboard op Youtube gezien. Die moet echt midden op de startpagina!"
Zo'n wijziging lijkt voor de klant simpel, maar heeft grote gevolgen.
In het menu waarvan de ruimte voor iedere knop exact is berekend is geen plaats voor een extra knop. De oude 'Contact' knop is niet groot genoeg om de nieuwe tekst te tonen. Informatie moet gerangschikt worden voor de bezoeker, niet de klant. En sommige ideeën zijn gewoon smakeloos. Maar het werkt vooral demotiverend. "Waarom wisten we dit niet eerder!"
Een goede ontwerper pakt alle informatie die getoond moet worden en kneed hier net zo lang mee tot alles zijn plek op het canvas heeft gevonden. Alle informatie wordt naar mate van belang gerangschikt en gepresenteerd.
Soms lijkt als alsof je expertise niet wordt erkend. Tekstgrootte is zorgvuldig gekozen, net als de regelafstand en tekstkleur. Maten van vlakken zijn op de pixel nauwkeurig uitgerekend. Alles heeft een reden en de inhoud heeft adem ruimte. Overal is over nagedacht.
Alles is in balans. En een "kleine" wijziging kan de hele weegschaal om doen slaan. Meestal richting de kant van onoverzichtelijk.
Soms is zo'n wijziging geen probleem. Bij websites is er meestal ruimte naar beneden. Een website kan oneindig lang zijn, maar dat betekend niet dat ook overal plek voor is. Zeker niet als de wijziging invloed heeft op de breedte van de website. Bij brochures is het sneller een probleem. De ruimte op het papier is beperkt en alles op het papier vecht voor zijn bestaansrecht.
De oplossing is eigenlijk simpel. Als dingen echt belangrijk zijn kom er dan zo vroeg mogelijk in het ontwerp proces mee. Kom voorbereid naar een gesprek. Bel een dag of 3 na het gesprek eens op om alle informatie nog eens te checken. En heb als ontwerper vertrouwen in je eigen expertise. Er is niks mis mee om "Nee" te zeggen. Vooral als de "Nee" goed onderbouwd is.
maandag 22 februari 2010
Interactive Studios & Onderwijs: Einstein4all
Einstein4all is een competentiegericht begeleidingsmodel voor VMBO leerlingen. Het hoofddoel van Einstein4all is het voorkomen van Voortijdig School Verlaten (VSV). Hier wordt in het Einstein4all project aan gewerkt door leerlingen verschillende keuzemomenten aan te bieden: momenten waar zij zich bewust kunnen worden van hun eigen interesses en competenties door te werken aan opdrachten en een online test.
De uitkomst hiervan wordt vervolgens vertaald een van de MBO hoofdprofielen, zoals Economie, Techniek, Zorg & Welzijn, etc.
Op deze manier ondersteunt Einstein4all de leerling (maar ook bijvoorbeeld de decaan) bij het maken van een goede, onderbouwde keuze voor de vervolgstudie op het MBO.
Projectpartners
Einstein4all wordt ondersteund door een groot aantal partners: VMBO scholen in de regio, ROC Koning Willem I College, gemeente Den Bosch en ROC colleges uit Oostenrijk en Groot-Brittannië. Daarnaast bieden grote bedrijven zoals Heineken en Philips kennis en kunde aan binnen het project.
Sinds eind 2009 wordt het Einstein4all project ook gesteund door een internationale Leonardo subsidie.
Breed scala aan middelen
Om het Einstein4all project van een goed concept tot een praktisch project om te vormen, is een breed scala aan middelen ontwikkeld. Wij – Interactive Studios – hebben voor het project onder andere de volgende middelen ontwikkeld:
- Einstein4all online competentiewijzer
- Einstein4all Europese website
- Einstein4all opdrachtenbank
- Einstein4all nieuwsbrief
Daarnaast faciliteren wij het project met onder andere een online projectomgeving en online urenregistratie.
vrijdag 19 februari 2010
InteractiveStudios.nl wijzigingen
Toen hebben we besloten om gewoon te beginnen. We hebben alle inhoud bij elkaar geharkt die we wilde vertellen, daar een simpel design omheen gebouwd en deze online geplaatst. "Het fine-tunen komt nog wel", was de gedachte.
Een van de grote voordelen van online werken is dat wijzigingen snel doorgevoerd kunnen worden. Bezoekers van een website hoeven niet eerst software te updaten voordat wijzigingen te zien zijn. Een wijziging aanbrengen op de server en iedereen die opnieuw op een website of webapplicatie komt heeft direct de laatste versie.
Veel bezoekers viel niet direct op dat ze op onze website zaten. De "projecten carrousel" eist veel ruimte op en trekt enorm de aandacht. Ook bleef de eerste afbeelding van ING te lang staan doordat er een afbeelding uit de carrousel is gehaald. Dat is in ieder geval gefixed.
Het was ook niet direct duidelijk wat we als Interactive Studios doen. Dat vertellen we nu in 9 woorden bovenaan de pagina.
Om duidelijk te maken op welke site je bent aangekomen is het logo ook groter gemaakt.
Op de vervolg pagina's hebben we de tekst stijl aangepast aan die van ons Interactive Studios blog. Het blog leest toch een stuk fijner met de grotere tekst en grote heldere koppen. Ook de duidelijkere link stijl is in de website doorgevoerd.
Natuurlijk willen we onze eigen website nog verder verbeteren. Het kan immers zo makkelijk op het web!
woensdag 17 februari 2010
Formulieren: Hoe het niet moet
Gisteren was het tijd om AdAware te installeren. Je systeem checken op spyware is nooit verkeerd en na een verse installatie van Windows XP is AdAware een van de eerste dingen die ik installeer.
Ik ga naar de website van Lavasoft (de makers van AdAware) en kies de gratis versie. Om deze te downloaden willen ze wat gegevens van me hebben. Geen probleem. Maar dit is het formulier wat me werd voorgeschoteld.
Een ding valt direct op. "Burgerlijke stand" Vertalingscomplicatie? Daar lijkt "Bedankt voor het invullen van het formulier hierna" ook op.
"Naam" en "Voornaam" labels zijn iets uit de vorige eeuw. Ik neem aan dat ze met “Naam” eigenlijk "Achternaam" bedoelen, maar duidelijk is het niet.
Uit interesse klik ik zonder iets in te vullen op "Bevestigen". Het resultaat is onderstaande scherm.
"De waarde van dit veld is te hoog" is een van de betere omschrijvingen voor een leeg veld ooit. De melding zegt helemaal niet wat het probleem is. Eerder het tegenovergestelde. En "de waarde" geeft eerder aan dat er een getal moet zijn. Overigens waren 3 spaties in het "Naam" veld genoeg om de foutmelding te doen verdwijnen.
Uiteindelijk heb ik het formulier doorstaan en AdAware is geïnstalleerd. Daar kan een formuliertje me niet van weerhouden. Helaas zijn er op het internet enorm veel formulieren. Ik ben vaak nog onduidelijkere formulieren tegengekomen. Wordt vervolgd?
maandag 15 februari 2010
Interactive Studios & Onderwijs: VSV project
VSV staat voor Voortijdig School Verlaten en is vandaag de dag een van belangrijkste problemen in het onderwijs. Een van de huidige onderwijsdoelstellingen is dat leerlingen een startkwalificatie behalen: een MBO niveau 1 of niveau 2 diploma. Om een diploma te behalen is het echter wel noodzakelijk om überhaupt op school te zitten en daar te blijven tot het felbegeerde papiertje binnen is.
Bij VSV – je raadt het al – is dit duidelijk niet het geval. Leerlingen verlaten tijdens hun studie bijvoorbeeld het MBO college of – nog erger – beginnen er niet eens aan. De overgang van VMBO naar MBO wordt dan dus niet gemaakt.
Aanwijzingen
Bij de analyse van een VSV situatie kan het zijn dat er zich door de jaren heen al aanwijzingen opgestapeld hebben: gesprekken met mentoren en decanen tijdens de voor- en vervolgopleiding, competentietesten, stageverslagen, onderzoekjes naar interessegebieden, etc. Meerdere bewijzen dat de leerling `niet de juiste keuze had gemaakt´ en er daarom nu mee gestopt is of er nooit aan begonnen is.
Warme (digitale) overdracht
Interactive Studios heeft de opdracht – zeg maar rustig “super uitdaging” - gekregen om een online systeem te ontwikkelen om VSV tegen te gaan. Het mooie van het project is de samenwerking met de vele betrokken partijen: van het Koning Willem I College (ROC) tot de gemeente, van alle VMBO scholen in de regio ’s-Hertogenbosch tot diverse zorg professionals.
Het systeem gaat vanaf het 3e of 4e leerjaar VMBO de leerlingen registreren en zo decanen, mentoren en andere betrokken partijen de mogelijkheid bieden om opmerkingen, cijferlijsten, etc. te plaatsen bij de leerlingen. Dit volledig dossier gaat over naar het MBO college.
Aan dit dossier worden deelnames aan werkstukken, stages en competentiewijzers automatisch gekoppeld. Daarnaast kunnen MBO professionals en externe belanghebbenden ook altijd eigen opmerkingen plaatsen. De VMBO decaan kan ook altijd zijn `ex leerlingen´ blijven volgen.
Op deze manier wordt vooral gewerkt aan een groot dossier waarbinnen vanuit meerdere optieken aangegeven kan worden dat een leerling wellicht in de VSV val kan trappen. In het systeem komen uiteraard diverse triggers om de leerling, docenten, en decanen te wijzen op ingevoerde stukken, afspraken, resultaten van toetsen, etc.
Prachtig project
Het VSV project is voor ons een prachtig project: we krijgen de kans om alles wat we kunnen uit de kast te trekken, om samen te werken met zeer interessante partijen en om mee te denken en werken aan een serieus, modern onderwijs probleem.
Waarom uitgerekend wij dit project mogen maken? Ik denk omdat we ons de afgelopen jaren met diverse andere, weliswaar kleinere projecten, bewezen hebben in het onderwijs. Door onze manier van werken en communiceren, onze software en onze gedrevenheid.
vrijdag 12 februari 2010
Kortbondig schrijven
A sentence should contain no unnecessary words, a paragraph no unnecessary sentences, for the same reason that a drawing should have no unnecessary lines and a machine no unnecessary parts. This requires not that the writer make all his sentences short, or that he avoid all detail and treat his subjects only in outline, but that every word tell.
Op school werd vaak precies het tegenovergestelde van je gevraagd. Schrijf een opstel van 4 kantjes. Je Functionele Onderzoek moet minimaal 20 pagina's hebben. Waar resulteert dat in? Opvulling.
Waarom krijgen we niet de opdracht: “Schrijf een opstel. Gebruik niet meer woorden dan nodig, maar vertel wel alles wat de lezer moet weten”. Want dat is precies wat mensen op het internet willen lezen.
Websurfers lezen snel, en het liefst weinig. Ik betrap me er zelf vaak op dat ik teveel woorden in een zin stop. Maar de zin wordt er nooit duidelijker op.
Voorbeeld uit de bovenstaande tekst: Op school werd vaak precies het tegenovergestelde van je gevraagd.
Vaak kun je hele zinnen schrappen. In “Don't make me think” zegt Steve Krug het ook. Pak de tekst zoals je denkt dat hij goed is op de website. Schrap de helft. Daarna heb je nog 2 keer meer over dan nodig is.
Wij zijn geen schrijvers. Alleen Sjoerd (Rombout), met dank aan persoonlijke interesses en studie. Dit blog geeft ons de mogelijkheid om meer schrijvers te worden, weer een mooie bijkomstigheid.
woensdag 10 februari 2010
Ontspanning als basis van inspanning
Ja, we hebben deze opmerkingen al vaak genoeg gehoord. Kantoor werk is lichamelijk niet erg inspannend. Maar er ontstaan wel een hoop lichamelijke klachten door. RSI, last van de rug, nek en schouders. Dat is ook niet vreemd als je de hele dag in dezelfde houding zit.
Geestelijk vermoeiend kan het wel zijn. Het is zeker niet alle dagen dat je uren zit te broeden op een stuk code en dat je super gefocust moet zijn, maar het komt vaak genoeg voor. Je kunt je hoofd er dan zeker niet de hele dag bij houden.
Sinds het begin van Interactive Studios zijn we van mening dat even weg van het beeldscherm ontzettend belangrijk is. Bij ons oude kantoor konden we makkelijk buiten overschieten met een voetbal. Op het huidige kantoor hebben we een tafeltennistafel. Bij geestelijke inspanning is lichamelijke ontspanning de beste manier om weer fris te worden.
De lichamelijke klachten komen van het stil zitten. Tegen een bal trappen of slaan voorkomt dit. En door je geestelijk op iets totaal anders te richten ben je weer fris om het volgende probleem aan te pakken!
Je hoeft natuurlijk geen tafeltennis tafel te hebben om even los te komen. Ga een stuk wandelen. Loop als je even vastzit met werk naar het raam en kijk wat er buiten gebeurd. Sjoerd komt 3 keer per week vanuit de Zaanstreek naar Den Bosch. Alleen het autorijden is al ontspannend.
Zonder ontspanning geen inspanning. Blijf niet de hele dag achter dat scherm zitten, dan is de tijd die je wel werkt een stuk doelgerichter.
maandag 8 februari 2010
Interactive Studios & Onderwijs
Vandaag de dag is de situatie echter heel anders: een aantal van de mooiste en meest interessante projecten komen uit het onderwijs... Iets wat je op z'n minst interessant zou kunnen noemen, toch?
Terugkijkend valt dat misschien nog wel mee. Ik weet het: terugkijken is altijd makkelijk, maar toch. Tijdens onze studie Hogere informatica zijn we -zonder dat we het concreet doorhadden- , gaan werken aan producten welke 'voor het onderwijs gemaakt waren'. Om projecten online te kunnen organiseren, ontwikkelden we Interactive Project Manager. Om online te reflecteren op onze stage en afstuderen, ontwikkelden we Interactive Interviewer.
Beide producten worden inmiddels binnen onderwijsland door duizenden studenten, docenten, mentoren en begeleiders gebruikt. Beide producten hebben voor ons ook de deuren naar andere projecten in onderwijsland geopend.
De komende tijd wil ik graag op 3 van deze projecten inzoomen:
- Voortijdig School Verlaters (VSV): een online applicatie om het VSV probleem lokaal, regionaal en landelijk tegen te gaan.
- Einstein4All: Een (online) concept om leerlingen te begeleiden in de periode waarin ze van het VMBO de overstap gaan maken naar het MBO en kiezen voor een vervolgstudie.
- Online stage en BPV monitoring: een periodieke, interactieve manier om leerlingen tijdens hun stage / BPV te monitoren. Volledig competentie gestuurd. Snel en overzichtelijk voor zowel docent als leerling.
Vanaf volgende week start ik wekelijks met de beschrijving, doelstelling en onze rol in deze projecten. Gewoon, om iedereen een beetje bij te praten, te onderwijzen :)
vrijdag 5 februari 2010
Leren door te lezen
Als je weer begint met het lezen in een boek merk je snel hoe uitgebreid en compleet boeken zijn. Blogs zijn meestal kort of gaan op een heel specifiek onderdeel diep in, maar je krijgt niet een compleet beeld van een bepaald onderwerp. Daarbij lezen boeken gewoon heel fijn.
Enkele boeken die ik de laatste tijd heb gelezen vindt je hieronder. Je kunt op de titel klikken om naar onze favoriete Nederlandse boekenwinkel te gaan om het boek te bestellen.
Steve Krug – Don't Make Me Think!
Het origineel komt uit 2000, maar ik heb de 2005 versie gelezen. Het is ongelofelijk hoe actueel het boek nog steeds is. “Don't Make Me Think!” behandelt de bruikbaarheid van websites. Krug's principe is dat een goede website je niet laat nadenken. Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die websites maakt.
William Strunk – The Elements of Style
Gekocht op Bol voor een klein bedrag. En dat was niet erg. Dit boekje (het is nog geen 60 pagina's) is blijkbaar een klassieker in Engelse scholen en behandelt de Engelse taal. Ik hoopte dat het meer over compact schrijven zou gaan, maar dat is helaas een klein onderdeel van het boek. Zolang we geen uitgebreide Engelse websites maken blijft dit boek nog half ongelezen.
Carmine Gallo – The Presentation Secrets of Steve Jobs
De titel zegt bijna alles over dit boek. Maar het gaat ook over producten in de markt zetten en een bepaalde sfeer rondom een product wegzetten. Er staan ook een hoop anekdotes over Jobs in. Erg aangenaam boek om te lezen.
Er staan nog een aantal boeken in bestelling, dus over een tijdje nog een lijstje met leesvoer!
woensdag 3 februari 2010
iPad: Nuttig of hoog gadget gehalte?
Vorige week kondigde Apple de iPad aan. Volgens sommige een revolutionair apparaat om de dingen die we het meest doen op computers makkelijker te maken. Volgens anderen een ontzettend grote iPhone. Ik heb ook deze presentatie gekeken en zat de hele tijd te wachten op het moment “Wow, hier had ik niet aan gedacht. Zo'n apparaat moet ik hebben”. Maar dat moment kwam niet.
Revolutionair is het apparaat niet. Een halve maand eerder werden door Microsofts Steve Ballmer nog wat op windows gebaseerde tablets getoond. Deze bestaan al een aantal jaar.
Het nut van het apparaat
Je kunt vanuit je bank je mail lezen, je agenda bij houden en internetten. Daarnaast heb je een simpele versie van iWork (Apple's office). Je kunt er ook nog eens films en foto's op kijken en muziek luisteren. Volgens Apple is het de beste manier om over het internet te surfen, maar is dat echt zo?
De nadelen van het apparaat
Het grootste nadeel in mijn ogen is het hele idee van een tablet. Je kunt er (zonder dock) niet fijn mee werken aan een tafel. Je zit dan de hele tijd naar beneden te kijken. In de bank zitten met het apparaat is fijn, maar hoe ga je een film kijken? Ga je 2 uur lang de iPad vasthouden? Twee uur lang met je hoofd naar beneden zitten? Twee uur lang met je knieën opgetrokken liggen zodat je iPad er tegen aan kan steunen?
Het zelfde geldt voor het typen op het software toetsenbord. Dat werkt niet echt, tenzij je het apparaat weer even op je knieën legt. Bekijk de demo's door Phil Schiller maar eens. Hij moet de iPad continu neer leggen en oppakken. Soms heeft hij 2 handen nodig en dan kun je niet anders dan de iPad neerleggen.
En dan hebben we het probleem van multi-tasking. Dat is niet mogelijk op de iPad. Zeker als je Office werk doet dan is het toch fijn als je afbeeldingen uit het ene programma kunt kopiëren en plakken naar een ander programma. Omdat je maar een applicatie tegelijk kunt draaien is dat niet mogelijk. Van wat ik begrijp kun je niet eens muziek luisteren terwijl je een document opmaakt. Hmm, dat haalt het nut toch wel weg.
Steve staat in zijn presentatie te verkondigen dat netbooks dom zijn. Hmm, maar juist die apparaten doen wel goed wat een iPad niet goed doet. En je kunt er ook goed op internetten. Ook het typen is geen probleem. Daarnaast kun je er ook nog eens usb apparaten op aansluiten en je hebt niet een andere computer nodig om het apparaat te managen. Dat is bij de iPad net zoals bij een iPhone en iPod nog wel het geval. De ingebouwde shops helpen, maar het apparaat is nog niet onafhankelijk.
Ik zou bijna vergeten dat je ook boeken kunt lezen op de iPad. Helaas heeft het apparaat geen ePaper display. Na een half uur lezen vanaf een TFT scherm ben je het ook weer beu.
De toekomst van het apparaat
Het laatste nadeel is dat er volgend jaar alweer een nieuwe versie van komt. Dat is nog niet aangekondigd, maar inmiddels is dat standaard bij Apple. Net als bij de iPhone en iPods. En dan zijn de problemen misschien verholpen.
Het uiteindelijke nut van de iPad zal worden bepaald door de software en specifieke apps die voor de iPad worden geschreven. Bij de iPhone is dat ook zo, maar de iPhone was al cool voordat de App store werd geopend. De iPad is niet cool. Ik zie geen reden om zo'n apparaat te kopen. Met m'n 13 inch MacBook kan ik ook op de bank zitten en alles doen wat een iPad kan. Maar dan beter.
maandag 1 februari 2010
Afstudeerders aan de slag!
De indeling van hun afstudeerstage is globaal:
- Kennismaking met ons en onze werkwijze (1 week)
- Kleine opdrachten / onderzoekjes naar onderwerpen zoals Amazon S3, webDAV, etc. (3 tot 4 weken)
- Hoofd opdracht: werken aan ISproject of IScms (10 tot 12 weken)
- Afsluiting afstudeerperiode (2 tot 3 weken)
- Diploma ophalen! (1 dag)
De komende 5 maanden zitten ze bij ons binnen en zullen nog regelmatig genoemd worden in deze blog.
Maatwerk software: uitdagend, onderscheidend en efficient
In deze post wil ik graag vertellen waarom we dan zo graag maatwerk software willen maken, als in: waarom hebben we juist daarvoor gekozen in plaats van gewoon websites ontwikkelen of gewoon cms-en verkopen.
Gewoon...
Een belangrijke reden voor de keuze voor maatwerk softeware schuilt in het woord "gewoon"...
Gewoon heeft de eigenschap - vinden wij - om op den duur saai te worden. Saai heeft de mogelijkheid - denken wij - om tot sleur te leiden. Tot slot heeft Sleur de bedreiging- vrezen wij - om uiteindelijk net zo goed iets anders te kunnen gaan doen.
Het is zoiets als de uitspraak van Yoda in The Phantom Menace: Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Maar dan iets minder dramatisch :)
Uitdagend, onderscheidend en efficient
Het mooie van maatwerk software vinden we terug in 3 kernwoorden:
- Uitdagend: Ieder project is steeds weer een uitdaging. Uiteraard gaan we hierbij uit van onze nog steeds groeiende technische kennis en basismodules. Van daaruit kunnen we vervolgens aan de slag met het maatwerk onderdeel: op basis van de requirement analyse komen tot een goed model en/of prototype en dan de (door) ontwikkeling van de software zelf.
- Onderscheidend: Er zij niet zo heel veel bedrijven, zeker niet van onze omvang (5 - 10 medewerkers) die zich echt richten op de ontwikkeling van maatwerk software. Vaak kun je bij bedrijven van onze omvang kant-en-klare pakketten kopen of producten met een aantal verschillende configuraties.
- Aan de andere kant van de markt, bij de 'grote jongens', kun je zoveel maatwerk laten maken als je wilt, maar niet op de 'losse, flexibele' manier waar de kleinere bedrijven mee werken. Je krijgt dat opeens te maken met allerlei tussenlagen, sales-managers, technical-leads, helpdesk-tickets, etc.
- Efficient: Software die precies doet wat het moet doen, bevat geen ballast: geen code waar je doorheen moet worstelen terwijl die in 'deze versie van het project toch helemaal niet gebruikt wordt?'
Wij zijn overigens van mening dat je deze 3 principes van maatwerk software toepasbaar zijn voor opdrachtgevers. Klanten van onze opdrachtgevers valt het ook steeds meer op dat er met een gebruiksvriendelijk, snel, online systeem gewerkt wordt. Een systeem dat exact aansluit op de manier van werken, een systeem dat geen onnodige functionaliteiten heeft en dat het verloop van bijvoorbeeld een project beter en beter maakt.
Een systeem dat daarnaast relatief snel aangepast kan worden; het is immers maatwerk voor deze ene opdrachtgever. Er bestaat dus geen risico dat aanpassingen en conflicten voor andere klanten gaat opleveren.
Inmiddels zijn er behoorlijk veel opdrachtgever welke gebruik maken van onze maatwerk software, of, zo je wilt, die gebruik maken van Techniek met Identiteit.
Gerelateerde links:
Lees meer over maatwerk software op onze website
Roosevelt Groep
Leren en Werken
Einstein4All
Ga direct naar
Leren en Werken registratiesysteem Online samenwerking Webshop met iDeal betalingen Online studentenonderzoek Online uren registratie Online project management Leren en werken urenregistratie Online samenwerkenProducten
Interactive Content Manager Interactive Interviewer Online samenwerking: Interactive Project Interactive Webshop Interactive Mailinglist Interactive CRM Interactive Intranet / Extranet Interactive FAQDiensten
Custom software Vormgeving Flash Zoekmachine optimalisatie (SEO) Huisstijl en concept TekstontwerpContact
Interactive Studios BVReitscheweg 37
5232 BX 's-Hertogenbosch
T: 073 6446069
E: info@interactivestudios.nl
Twitter: @interactive_nl