woensdag 31 maart 2010
Belofte maakt schuld
Helaas kom je er na 1 minuut al achter dat die kleine wijziging invloed heeft op een hele boel andere dingen, die daarvoor ook aangepast moeten worden. Die kleine wijziging van 5 minuten duurt nu ineens 2 uur. Een halve middag weg.
Moraal van het verhaal: Belofte maakt schuld. Op het moment dat je iets beloofd moet het ook gebeuren. Doe je het niet dan stel je iemand teleur. Dat voelt niet goed, aan twee kanten. Daarbij stapelt iedere nieuwe belofte zich op.
Het probleem is dat het geen slecht idee lijkt om die kleine wijziging te doen. De klant is heel blij en het kostte je maar 5 minuten, maar bijna altijd blijkt dat je de tijd verkeerd inschat. We hebben dit in de praktijk geleerd.
De oplossing is heel simpel. Het is één zin: "Ik zal er eens naar kijken".
Misschien heb je er helemaal geen tijd voor. Misschien ben je er na 5 minuten achter dat het een wijziging is die 2 uur duurt, waarna je overleg met de klant kunt hebben. Misschien kost de wijziging ook maar echt 5 minuten. Wijziging gemaakt, klant blij, jij blij. Maar niemand teleurgesteld.
maandag 29 maart 2010
Webgebruik: Informatie opnemen
Lezen
- Denk aan de regelhoogte, ongeveer 1,5 keer de letter hoogte wordt als aangenaam ervaren (gebruik CSS line-height).
- Maak regels niet te breed. Ongeveer 2 tot 3 keer het alfabet (dus 52 tot 78 tekens) wordt hier als meest aangenaam ervaren.
- Zorg voor duidelijk koppen. Gebruik hier de H tags voor (<h1>, <h2>, etc.). Lezers scannen de tekst en koppen zijn goede visuele scheidingen tussen verschillende onderwerpen.
Luisteren
- Zorg voor een duidelijke speel en pauze knop.
- Zorg ervoor dat je een tijdlijn aanbiedt die je kunt gebruiken om snel naar verschillende stukken te springen.
- Volume moet ingesteld kunnen worden! Niemand heeft zin de hele dag z'n computer volume te wijzigen om niet doof te worden.
- Zorg dat het bestand niet te groot is. Kies de goede export instellingen zodat mensen niet eeuwig moeten wachten.
Bekijken
- Alle punten voor luisteren gelden ook voor het bekijken van video.
- Afbeeldingen: Zorg ervoor dat ze niet te groot zijn! Nooit .bmp's gebruiken op internet!
- Zorg er ook voor dat afbeeldingen een niet te hoge resolutie hebben. Het is best zuur als je 1 minuut zit te wachten op een afbeelding van een auto en dat je na het laden alleen de kofferbak ziet.
- Kies het juiste bestandstype voor de juiste afbeelding. Gebruik .gif, .jpg en .png voor de juiste afbeeldingen.
vrijdag 26 maart 2010
3D webdesign, gaat het er komen?
Ook spelcomputers als de PlayStation 3 en Xbox 360 gaan 3D beelden tonen . Daarvoor heb je net als bij Avatar een bril nodig. Nintendo komt met de Nintendo 3DS, waarbij je zonder bril kunt genieten van 3D beelden. Ook de eerste 3D televisies komen eraan. Maar hoe zit het met het internet?
Komt er een tijd dat we bij het ontwerpen van een website ook rekening moeten houden met de 3de dimensie? Dat je "voor" een site sfeer elementen kunt laten zweven? Dat modal-windows ook echt voor de site zweven? Dat een landschap in de bovenkant van een site ook echt diepte heeft? Als 3D aanslaat dan zal dat er zeker van komen.
Buiten dat je meer sfeer in een website kunt brengen heeft het weinig voordelen. Maar met enkele nieuwe CSS attributen, of het gebruik van oude zoals z-index, is het makkelijk te gebruiken.
Of dat webdesign er beter van wordt? Ik ben bang van niet. Ook na Avatar denk ik nog steeds dat 3D een gimmick is. Bedacht om meer mensen naar de bioscoop te trekken, om mensen nieuwe TV's en nieuwe spelcomputers te laten kopen .
Als 3D op het web komt, dan zal het nog jaren duren voordat alle browsers het ondersteunen. Dan zullen we pas zien of het een verbetering is, of totaal zinloos.
donderdag 25 maart 2010
Quote: Picasso en ervaring
Picasso was in een park toen een vrouw hem benaderde en hem vroeg een portret van haar te tekenen. Picasso gaat akkoord en maakt een snelle schets. Hij geeft haar de schets. Ze is er erg tevreden mee en vraagt hoeveel ze hem schuldig is.
Picasso antwoord: "$5.000,-"
De vrouw schreeuwt: "maar je had er maar 5 minuten voor nodig!"
"Nee mevrouw, ik had er m'n hele leven voor nodig." antwoorde Picasso.
Bron onbekend.
woensdag 24 maart 2010
Nintendo 3DS, opvolger van de DS
De naam (die overigens nog niet vast ligt) verklapt de vooruitgang. De Nintendo 3DS kan echte 3D beelden tonen, zoals Avatar nu in de bioscoop doet. Een voordeel, je hebt geen speciale bril nodig! Details over het apparaat zijn nog schaars, maar alle informatie wordt bekend gemaakt tijdens de E3 in Los Angeles dit jaar. In 2004 zijn Thomas en ik naar de E3 geweest. Toen hebben we met eigen ogen de onthulling van de originele DS mogen aanschouwen. Toen uniek, want de DS deed dingen die nog geen andere spelcomputer kon.
De DS had 2 schermen, touchscreen besturing en draadloze internetverbinding. In die tijd hadden spelcomputers dat niet. De 3DS zal waarschijnlijk meer “innovaties” toevoegen naast 3D beelden. De geruchten gaan dat de camera's van de DSi blijven. Er zou ook een bewegingssensor in komen net als in de Wii en iPhone. Daarnaast zou er standaard force-feedback (trillingen) aanwezig zijn. En ook zou er een joystick op komen die 3D bewegingen waarneemt. En last-but-not-least: De batterij zou ook langer meegaan dan bij de huidige DS systemen.
Eerder gingen weer andere geruchten over de hardware in het systeem. Het lijkt erop dat een plan wat 15 jaar geleden is ingezet eindelijk wordt uitgevoerd. De hardware in het systeem zou een sterk verkleinde (en daarmee zuinigere) versie zijn van de GameCube hardware. Dat zou betekenen dat games als Metroid Prime en The Legend of Zelda: The Wind Waker direct op het apparaat zouden kunnen draaien. Andere geruchten richten zich op een nVidia chipset, maar dat wordt door Nintendo hard ontkent.
Maar het draait natuurlijk allemaal om de 3D beelden. Nintendo is daar al jaren mee bezig. De Virtual Boy (ik heb er thuis een staan) is een voorbeeld. Ik heb het altijd omschreven als een digitale kijkdoos. Die technologie werkt erg goed, hoe primitief het ook is. Maar de 3DS gebruikt uiteraard andere, betere technologie, waar ze schijnbaar al jaren aan hebben gewerkt.
Aan de software kant zal de nadruk waarschijnlijk komen liggen op de games die je in de winkel koopt. Daarnaast zal ook het downloadbare spel aanbod belangrijker worden zoals het nu bij de iPhone het geval is.
Ik ben benieuwd waar Nintendo mee op de proppen komt. Ik schaam me nu al door te zeggen dat ik het apparaat zeker ga kopen. En dankzij de goede naam van de DS zal het wel weer een succes worden.
zaterdag 20 maart 2010
Zelfstandig ondernemen: Gewoon aan de slag!!! Toch?
Zoiets dachten wij (inmiddels) 7 jaar geleden ook en wonderbaarlijk genoeg is en blijft dat de basis van ons hele bedrijf: enthousiasme, wat computers en een internetverbinding. Toch komt er wel meer bij kijken vanaf het moment dat je besluit daadwerkelijk aan de slag te gaan.
De laatste tijd krijgen we steeds vaker van mensen de vraag hoe we dat aangepakt hebben, wat meegevallen is, wat tegengevallen is, waar je rekening mee moet houden, wat er goed gegaan is en wat er beter kon (lees: soms faliekant mislukt is).
We hebben besloten deze blog te gebruiken om aan de hand van een hoop voorbeelden door de verschillende stappen / fasen van "een eigen onderneming" heen te gaan:
1. Idee fase
Wat ga je doen? Ambitie vs. Doelstelling.
2. Opstart fase
Wat wordt de bedrijfsnaam? Heb je al aan de KvK, de belastingdienst en een bankrekening gedacht? Waarom zou een klant met jou in zee gaan: Interne en Externe analyse. Ga je alles zelf doen of ga je met partners werken?
3. Aan de slag!
Heb je al een klant? Waar ga je nieuwe klanten vinden? Wil je op uurbasis of op projectbasis gaan werken? Wil je uren of producten gaan verkopen? Wat worden je tarieven?
4. Ontwikkeling
Waar zit de lol én waar zit het rendement? Kan je werk efficienter? Welke klanten leveren de leukste opdrachten? Waar ligt de echte uitdaging?
5. Groei
Mensen aannemen? Minder rendementvolle onderdelen afstoten? Meer focus op waar je echt goed in bent en andere zaken (deels) uitbesteden?
We pretenderen met bovenstaande lijst en met de aankomende items in deze blog overigens echt niet dat onze aanpak heilig is of dat we "er verstand van hebben"! Wat we denken, is dat er voor iedere (startende) ondernemer wel een aantal handige tips & tricks bij staan.
Ik zou alleen al in deze eerste blog nog wel een uur kunnen verder tikken, maar ja ... ik moet weer aan de slag... op zaterdag nota bene ...
Wen er maar aan, zelfstandig ondernemer!
vrijdag 19 maart 2010
Webgebruik: Navigatie, zoeken en links
Zoeken
Mensen verwachten het zoekveld op een website rechtsboven aan een pagina. Als er een zoekfunctie aanwezig is, dan is het beter om een zoekveld op iedere pagina te zetten in plaats van een "zoek" link in het hoofdmenu.
De zoekresultaten kun je of tonen op een nieuwe pagina of op direct onder het zoekveld via een vlak wat via AJAX wordt gevuld.
Er zijn een paar veel gebruikte patronen voor het design van een zoekveld.
Het woord zoeken, gevolgd door een zoekveld en een knop met de tekst "Zoek"
Een zoekveld, gevolgd door een knop "Zoeken"
Een loep icoon wordt vaak gebruikt om een zoekveld aan te geven.
Zorg er natuurlijk voor dat de zoekresultaten relevant zijn.
Hyperlinks
Voor hyperlinks in teksten geldt maar een ding. Zorg ervoor dat ze duidelijk te onderscheiden zijn van de normale tekst.
Standaard zijn links onderstreept en blauw. Dat is het meest duidelijk. Niet voor niks gebruikt Google deze link stijl.
Uiteraard mag je hier van afwijken. Zolang ze maar te onderscheiden zijn. Laat de kleur duidelijk afwijken en / of onderstreep de tekst.
woensdag 17 maart 2010
Webgebruik: Navigatie, submenu's
Er voor zorgen dat mensen niet hoeven te scrollen is geen reden om minder op pagina's te zetten. Er zweven nog steeds 'feiten' rond dat mensen niet scrollen op webpagina's. Helaas zijn die nog uit de tijd ver voor het scrollwiel. Inmiddels is bewezen dat internet gebruikers toch echt scrollen.
Als het hoofdmenu horizontaal geplaatst is, wordt het submenu doorgaans links of rechts op de pagina geplaatst. Links is de meest voor de hand liggende plaats. Maar er zit meer achter.
De linkerkant in is de westerse wereld de belangrijkste plek op een pagina. Daar begint iedereen met kijken.
Sites met veel inhoud die veel vaste bezoekers hebben kiezen er daarom vaak voor om de inhoud links te zetten en sub inhoud of menu's rechts. Bijvoorbeeld CNN, de NY Times en uuh, Interactive Studios op hun weblog.
Sites met minder vaste bezoekers kiezen vaak voor een menu aan de linkerkant. Hierdoor krijgt de inhoud in dat menu iets meer aandacht en mensen verwachten daar navigatie opties te zien. Gevorderde weggebruikers zullen dit menu in eerste instantie overslaan. Zo'n pagina is een bekend patroon en de inhoud begint altijd ongeveer 1/3de deel van de linkerkant van de website.
Bij het maken van een submenu moet je altijd rekening houden met uitbreidbaarheid. Een hoofdmenu zal niet zomaar veranderen, maar het komt vaak voor dat er sub items onder een hoofd item bij komen. Door een sub menu aan de zijkant van een website te plaatsen kun je oneindig veel sub items er in plaatsen. Maar te veel is natuurlijk nooit goed.
Geef ook in het submenu aan welke pagina op dat moment wordt bekeken. Zorg ervoor dat het geselecteerde item er anders uitziet. Een pijltje erachter. Andere achtergrondkleur, tekstkleur, etc.. Als het item maar duidelijk afwijkt.
Weer een flink lap tekst. Hopelijk kunnen we zoeken en hyperlinks in een artikel tackelen. Bekijk ook de eerdere blog over hoofdmenu's.
maandag 15 maart 2010
Webgebruik: Navigatie, het hoofdmenu
Navigatie binnen een website bestaat hoofdzakelijk uit 4 onderdelen
- Het hoofdmenu
- Submenu's
- Hyperlinks
- Zoek functie
Je bent op het web aan geen enkele regel gebonden qua vormgeving. Maar wil je dat iedereen de website makkelijk kan gebruiken, dan is de beste optie om vaste goede patronen te gebruiken. We nemen ze per onderdeel door.
Het hoofdmenu
Ten eerste is het hoofdmenu groot en duidelijk. Er ligt meer nadruk op dan andere interface elementen. De hoofd navigatie moet ook uitstralen dat de gebruiker er iets mee kan doen.
Voorbeeld: De huisstijl van een bedrijf bestaat uit gekleurde bollen. Iemand heeft het geniale plan om de bollen te gebruiken als hoofd navigatie waardoor het onderstaande menu ontstaat.
Helaas is het nu voor niemand duidelijk dat je op die bollen kunt klikken. Je moet altijd in de gaten houden dat iets wat voor jou duidelijk is, misschien niet zo duidelijk hoeft te zijn voor iemand anders.
Omdat de bollen niet ondersteund worden door tekst ziet het er meer uit als een stijlelement. Mensen verwachten tekst in de hoofd navigatie. Hetzelfde geldt ook voor iconen. Deze werken als hoofd navigatie beter als ze ondersteund worden door tekst.
Een algemeen navigatie punt: Verander de staat van een menu item of link als je er met je muis overheen gaat. Onderstreep de hyperlink, of haal de streep juist weg. Verander de kleur van de tekst of de achtergrond kleur. Voeg een stijl element zoals een pijltje toe. Het maakt niet zoveel uit wat er gebeurd, als er maar iets gebeurd en de tekst leesbaar blijft.
Zorg ook dat de muis cursor veranderd. Bij voorkeur in het wijzende vingertje. Dit gebeurd niet altijd als javascript wordt gebruikt voor de navigatie. Dit is makkelijk te verhelpen met CSS:
cursor: pointer;
}
Het is tegenwoordig populair om je menu op te bouwen met een Unordered List, de <ul> tag in html. Deze bevat meerdere <li> elementen waarin de <a> elementen staan waar de uiteindelijk link op gedeclareerd is. Geen probleem, dit is een mooie oplossing. Alleen worden deze menu's soms op de verkeerde manier gestyled met CSS. Een voorbeeld:
De achtergrond en tekstkleur veranderen als je over een item heen gaat. Het lijkt erop dat je in het linkse plaatje hieronder al op het item kunt klikken. Dit is alleen niet het geval. Je kunt alleen op de tekst klikken (rechter afbeelding). Teveel van de stijl van het hoofdmenu item wordt gedeclareerd op de <li> tag in plaats van de <a> tag. Daardoor is niet het hele vlak een link.
Gebruik de <li> tag om de plaatsing van de <a> tags te regelen. Declareer het uiterlijk van het menu in de <a> tags. Een voorbeeld in CSS:
float: left;
}
.menu li a{
padding: 10px;
color: #000;
}
.menu li a:hover{
color: #fff;
background: #000;
}
Door padding op <a> elementen te plaatsen heb je een groter gebied om te klikken. En het voordeel van de :hover pseudo-class declaratie op het <a> element; het werkt ook in Inter Explorer 6. Daar werken :hover declaraties niet op andere elementen.
Omdat deze post nu al veel te lang is, splitsen we ook deze op. In de toekomst nog meer over navigatie.
vrijdag 12 maart 2010
Webgebruik en quick-wins
We hebben dus op internet 3 bezigheden:
- Navigeren
- Informatie opnemen
- Informatie afgeven
Navigeren
Het klikken in een menu, zoeken op een website of google en het klikken op willekeurige links zijn de belangrijkste manieren waarop we navigeren op het web.
Informatie opnemen
Lezen, een video of afbeelding bekijken of het luisteren naar een audio stream. Zo nemen we het grootste deel van de informatie op internet tot ons. Helaas is niet iedere website hiervoor optimaal opgemaakt. Zelfs grote sites als Wikipedia zijn verre van ideaal!
Informatie afgeven
Dit is het minst leuke onderdeel. Hieronder valt voornamelijk het invullen van formulieren. Iets waar bijna iedereen een hekel aan heeft. Dan kunnen we het maar beter leuker maken.
In komende posts nemen we ieder onderdeel wat specifieker onder de loep. Daarbij geven we ook tips hoe websites beter ingericht en opgemaakt kunnen worden zodat het gebruik op alle 3 de gebieden sterk verbeterd. Dit kan technisch worden, want hiervoor gebruiken we voornamelijk CSS en een beetje javascript.
woensdag 10 maart 2010
Call of Dutygate: Vreemde keuze
Infinity Ward is een game developement studio. Ze maken computer spellen. Ze zijn niet zelfstandig, maar onderdeel van Activision. Een van de grootste uitgevers op het gebied van videogames. En Activition heeft vorige week besloten om de 2 studio leiders van Infinity Ward, Jason West en Vince Zampella, te ontslaan. Volgens de geruchten vanwege ongehoorzaamheid.
Ik hoor je denken; "dat gebeurd toch bijna dagelijks, zeker in deze economie". Maar ik zet het even in perspectief. Infinity Ward is de maker van Call of Duty. Hun laatste 2 games waren Call of Duty: Modern Warfare en Call of Duty: Modern Warfare 2. Voor wie de laatste 2 jaar onder een steen heeft geleefd: Dat zijn 2 van de meest succesvolle games van de afgelopen 2 jaar.
Modern Warfare 2 is wereldwijd meer dan 20 miljoen keer verkocht. Binnen een week na de release was er al meer dan 360 miljoen dollar binnengekomen in alleen de VS en Engeland. Daarmee bracht het spel in een week meer op dan iedere andere entertainment entiteit ooit. Er is dus geen boek, film, cd of andere game die in een week zoveel opleverde als MW2. Tot nu toe hebben MW en MW2 samen meer dan 3 miljard dollar opgeleverd voor Activision. En dan beloon je de verantwoordelijke mensen met een gedwongen ontslag.
Uiteraard is er geld in het spel.
Infinity Ward situatie West en Zampella hebben Activision inmiddels aangeklaagd omdat ze nog 36 miljoen aan royalties zouden krijgen voor MW2. Deze zouden midden maart worden uitbetaald. Twee weken na het ontslag. Ze willen ook de rechten op de Call of Duty naam behouden, een merk wat West en Zampella hebben gecreëerd. Er wordt dus een hoop modder gegooid.
Wat zou er in het hoofd van Activision zijn omgegaan? Deze 2 mannen zijn met hun team verantwoordelijk voor Activision's meest populaire game serie. Dat West en Zampella een nieuwe studio gaan opstarten is zeker. Dat hebben ze al eerder gedaan nadat ze bij EA zijn weggegaan (waar ze Medal of Honor tot een succes maakten). Een groot deel van Infinity Ward zal hun achterna gaan om de nieuwe studio een succes te maken.
Resultaat, Activision schiet zichzelf in de voet. West en Zampella gaan weer een nieuwe succesvolle game serie opzetten. Activision leid gezichtsverlies en verliest uiteindelijk een hoop geld. Er werden al andere Call of Duty games gemaakt bij Activitions, door andere studio's, maar deze haalde het qua verkopen niet bij de Infinity Ward games. Vreemde keuze, je beste medewerkers op straat zetten.
maandag 8 maart 2010
De meerjaren planning...
Bovenstaande is een inleiding voor wat me echt verbaasde, namelijk de reden voor dit gebrek aan de broodnodige voorzieningen op dit moment: de hulporganisaties zijn nog bezig een planning uit te werken voor de komende 3 tot 5 jaar...
De reporter stelde bijvoorbeeld dat voor een paar miljoen euro iedereen in ieder geval een tentje of zo zou kunnen hebben om zichzelf tegen de regen van de afgelopen dagen te beschermen - maar dat volgens de autoriteiten "het regenseizoen pas begint op 1 mei", ofwel: er is nu helemaal geen regen, dus dat is nergens voor nodig...
Inmiddels heeft dit stukje een lading gekregen waarbij het bijna onmogelijk is om nog over te schakelen naar wat wij doen - het bouwen van websites en online software. Toch zit er iets in onze manier van werken waarvan ik denk "beste hulporganisaties, wat denk je van deze aanpak"...
Ga eens gewoon aan de slag! Zorg ervoor dat de eerste behoeften direct ingevuld worden en ga jezelf vervolgens buigen over de oplossing voor over 3 jaar. Als wij werken aan een groot project, bijvoorbeeld het voortijdig school verlaten (VSV) project, nemen we kort de tijd om het project op hoofdlijnen uit te zetten, zodat we weten waar we over 2 tot 3 jaar moeten zijn. Direct daarna gaan we met de betrokkenen om de tafel zitten en aan de slag met de eerste deeloplossingen.
Op deze manier zien mensen snel de eerste resultaten, wordt voorzien in de basisbehoeften van het project, ontstaat er geloof in de doorontwikkeling en kan het project blijven rekenen op draagvlak van de betrokken partijen. En juist aan bovestaande lijkt het nu al te ontbreken: geloof en draagvlak, althans dat droop -vond ik- van het interview af.
Een clubje "moderne wijzen" uit Chicago schreef ooit eens het boekje Getting Real. Een beschrijving / handleiding van hoe zij (37signals) omgaan met grote projecten. Een boekje waar wij als Interactive Studios ontzettend veel aan hebben gehad. Het is nog geen 100 pagina's dik, het zijn grote letters en lang niet alle pagina's staan vol. Ik raad het alle wijze mannen en vrouwen bij de hulporganisaties aan. En kom nou niet aan met het feit dat je daar geen tijd voor hebt...
vrijdag 5 maart 2010
Toewijding aan een Whisky video
Johnny Walker is niet onze favoriete whisky, maar een recent gemaakte video voor het whisky merk konden we wel waarderen. Niet alleen vanwege de inhoud , geweldig gebracht door Robert Carlyle (The 51st State en Trainspotting), maar ook dankzij het camerawerk. De hele video bestaat uit één shot van 6 minuten!
Het heeft 40 takes geduurd voordat deze versie eruit kwam, dat is toewijding. Het hele proces van een shot van 6 minuten opnemen is een gigantische uitdaging. Het komt neer op veel plannen en oefenen. Regisseur Jamie Rafn verteld in een interview over de video dat ze na 1 dag nog geen hele take konden afronden. Je moet dan echt toewijding aan een project hebben om het te kunnen afronden.
woensdag 3 maart 2010
Hoe hecht je waarde aan ideeën?
We bedoelen hoe je waarde hecht een het idee zelf. Het tekstje wat je hebt opgeschreven. Het diagram wat je hebt gemaakt of de tekening van een interface. Zulke ideeën lagen verspreid over alle bureaus door het hele kantoor. Met af en toe een velletje wat verdwaald was bij iemand thuis.
Die ideeën vormen stapels, in bakjes of gewoon op tafel. Ga je een keer opruimen dan zijn het de eerste dingen die je weggooit, want ze hebben toch niet met een lopend project te maken.
Andere ideeën komen in je mailbox terecht. Waar ze binnen 1 week al niet meer te vinden zijn. Sommige sla je op in een documentje op computer. Nooit op dezelfde locatie, altijd kwijt.
Het ergste van deze manier van ideeën verzamelen is dat je nooit terug kijkt naar wat je ooit hebt bedacht. Je gooit ideeën weg omdat ze geen fysieke waarde hebben. Je bureau ligt toch al vol met dezelfde notitie blaadjes voor lopende projecten.
Daarom hadden we een simpel idee. Laten we eens wat waarde hechten toekennen aan onze ideeën. De oplossing was nog simpeler. Koop iets van waarde waarin alle ideeën worden opgeschreven. Het resultaat:
De Moleskine. Al jaren geliefd bij mensen die veel op papier werken. Illustrators, schrijvers en journalisten bijvoorbeeld. Het is net wat duurder dan een schrift, maar volgens de producent heb je dan wel een "Legendary" notebook. Uiteraard hebben we de versie met ruitjes papier, dat tekent wat makkelijker.
De eerste ideeën staan er al in. En omdat je zo'n notebook niet zo maar weg gooit zullen ze nu ook langer bewaard blijven. En je kijkt makkelijk terug op wat je eerder hebt bedacht!
maandag 1 maart 2010
Interactive Studios en Onderwijs: online stage / BPV begeleiding
Tijdens een mbo of hbo studie komen studenten in aanraking met een (afstudeer) stage of BPV (beroeps praktijk vorming). Naast het feit dat dit vaak een eerste kennismaking is met de praktische invulling van alle schoolvakken, is het ook vaak de eerste keer dat van een student verwacht wordt dat hij/zij “reflecteerd op zijn of haar eigen handelen”.
Dit reflecteren is een van de belangrijkste onderdelen van de stageperiode maar wordt door veel studenten ook als een van de moeilijkste ervaren: “waar moet ik het over hebben”, “wat heb ik deze week allemaal gedaan”, “welke keuzes ik gemaakt heb?”, “hoe moet ik reflecteren op competenties?, etc.
Een extra probleem schuilt vaak nog in de timing: veelal wordt er op het eind van de stageperiode pas gereflecteerd, waardoor de informatie al achterhaald is of enigsinds gekleurd kan zijn.
(Digitaal) Steuntje in de rug
Om de student een klein beetje te helpen hebben wij Interactive Interviewer ontwikkeld; een online reflectiesysteem dat enkele van eerder genoemde ‘ongemakken’ wegneemt:
- de student ontvangt periodiek een e-mail uitnodiging om een reflectie te doen
- vanuit deze e-mail opent een internetpagina met een aantal relevante vragen voor dat onderdeel van de stage
- de student beantwoort de open en gesloten vragen
- de antwoorden worden direct opgeslagen
- de student rondt zijn reflectie af
Deze manier van werken heeft ook vele voordelen voor de docent, deze kan immers direct na het invullen van de reflectie door de student de antwoorden inzien in het speciale docenten onderdeel van Interactive Interviewer.
Daarnaast hoeft de docent niet achter de student aan te zitten: De uitnodigingen (en herinneringen) worden vanuit Interactive Interviewer automatisch naar de student verzonden.
Standaard vragenlijst: Direct aan de slag
Om snel aan de slag te kunnen, hebben wij een standaard vragenlijst ontwikkeld. Deze vragenlijst is gemaakt voor stages van 10 tot 20 weken en bevat open en gesloten vragen over een 10-tal competenties: van Plannen & Organiseren tot Samenwerken en van Kennis van het stagebedrijf tot Zelfontwikkeling.
Het is altijd mogelijk om deze lijsten naar eigen inzicht aan te passen of om zelf met een eigen vragenlijst te komen.
Online: altijd bereikbaar én geen extra software installeren
Interactive Interviewer is volledig online, ofwel: overal waar internet beschikbaar is kunnen studeren reflecteren en docenten de antwoorden inzien. Om gebruik te maken van Interactive Interviewer is niets anders nodig dan een internet browser. Gezien het feit dat u deze blog leest, zal die wel voorhanden zijn :).
Lees meer over Interactive Interviewer / Online stage monitoring:
Interactive Interviewer
BPV monitoring in het MBO
Ga direct naar
Leren en Werken registratiesysteem Online samenwerking Webshop met iDeal betalingen Online studentenonderzoek Online uren registratie Online project management Leren en werken urenregistratie Online samenwerkenProducten
Interactive Content Manager Interactive Interviewer Online samenwerking: Interactive Project Interactive Webshop Interactive Mailinglist Interactive CRM Interactive Intranet / Extranet Interactive FAQDiensten
Custom software Vormgeving Flash Zoekmachine optimalisatie (SEO) Huisstijl en concept TekstontwerpContact
Interactive Studios BVReitscheweg 37
5232 BX 's-Hertogenbosch
T: 073 6446069
E: info@interactivestudios.nl
Twitter: @interactive_nl